Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Cikkek képes leírás - Fertőrákos.tlap.hu
részletek »

Cikkek - Fertőrákos.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: fertorakos.tlap.hu » Cikkek
Keresés
Találatok száma - 5 db
Egy borász-szakács Fertőrákosról

Egy borász-szakács Fertőrákosról

Horváth József, alias Ráspi családjával Fertőrákoson él. Először szakácsként, majd pár éve borászként is ismerté vált a neve. Amikor egy, még nyárias délelőttön felkerestük, a pince mellett étterme konyhájába is bekukucskáltunk. A hangulatos beszélgetésünket így az aktuális időjáráshoz igazítva egy zöldség carpaccio, egy hideg uborkaleves és egy lazaccal valamint parajjal töltött kecsege kísérte.

Fertőrákos garanciát kér Soprontól

Fertőrákos garanciát kér Soprontól

Fertőrákos ragaszkodik a kőfejtőhöz és a Barlangszínházhoz. Rendkívüli közgyűlésen döntötték el, hogy az erre vonatkozó garancia is bekerüljön a Sopronnal kötendő szerződésbe, a kőfejtő 1,3 milliárdos beruházását megelőzően.

Fertőrákos rejti a messze földön híres éttermet

Fertőrákos rejti a messze földön híres éttermet

Fertőrákos főutcáján, a település legújabb kori nevezetessége, a messzi földön is híres Ráspi étterem. A főutca egymáshoz simuló takaros házainak sorát egy patinás mészkő obeliszk és egy kerek mészkőasztal látványa szakítja meg. Az obeliszken kissé már megfakult betűkkel a felirat: Ráspi. Az épületegyüttes, három, azonos stílusú, a tájra jellemző tűzfalas homlokzatú parasztházból áll. A homlokzaton négyes osztású, a ház arányainak megfelelő, eredeti ablakokkal, a padláson kitekintő-szellőző nyílással. A három épület egységes homoksárga színt kapott. A három épület közül a középső nem közvetlenül az utcafronton áll, hat-hét méterrel beljebb helyezkedik el. Itt található a bejárat is, amely szélesre tárt, sötétbarna, tömörfa kapu, ami közvetlenül a tornácra nyílik. Az utca zaját a tornác előtt húzódó, téglából falazott, vakolatlan téglafal tompítja. A tornác egyik része fedett a másik részét szőlőlugas árnyékolja.

Ráspi, az örök fertőrákosi kedvenc

Ráspi, az örök fertőrákosi kedvenc

A sallangoktól mentes étterem hosszú évek óta képes elkápráztatni vendégeit nemes egyszerűségével, tiszta ízeivel és közel sem profi, de annál barátságosabb kiszolgálásával. A helyet nem lehet eltéveszteni, hiszen Fertőrákos egyetlen Fő utcájának közepén már messziről hirdeti a meglepően stílusos parasztház tetején lévő Ráspi felirat, a rengeteg virág és szőlőtőke, hogy itt valami rendkivüli dolog rejtőzik.

Tilos, az autósok mégis Fertőrákosnál rövidítenek

Tilos, az autósok mégis Fertőrákosnál rövidítenek

Egyelőre marad a behajtani tilos tábla a Fertőrákos és az ausztriai Fertőmeggyes (Mörbisch) közti úton. Azt, hogy ki kaphatja meg az úthasználat jogát, önkormányzati rendelet rögzíti, és a polgármester adhat rá engedélyt. Erre közlekedhetnek például azon helyiek, akik a szomszédos faluban dolgoznak, a polgármester, a képviselő-testület tagjai, vagy azon gazdák, akiknek erre van földjük. A kerékpárosok és az elektromos autók viszont minden további nélkül ráhajthatnak az útra.

Tuti menü