Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fertő-tavi települések képes leírás - Fertőrákos.tlap.hu
részletek »

Fertő-tavi települések - Fertőrákos.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: fertorakos.tlap.hu » Fertő-tavi települések
Keresés
Találatok száma - 15 db
Balf történelme

Balf történelme

Balf neve írásos emlékben először 1199-ben került először említésre Farkasd néven, a település 1999-ben ünnepelte fennállásának 800. évfordulóját. De bizonyítékaink vannak arról ásatások eredményeként, hogy ez a helység már korábban is létezett, gyógyhatású vizét már a rómaik is ismerték. A német népesség Wolf-ként említi, ebből származik a település mai neve: 1378-ban Bolf néven szerepel egy periratban, valószínűleg ebből alakult ki a mai Balf elnevezés. A középkorban a Csák-nemzetség tulajdonában állt, majd Károly Róbert 1325-ben a birtokok jelentős részét Sopronnak adományozta. A XV. században a huszita rablólovagok támadták a vidéket, később a a tizenöt éves török háborúban, a Bocskai-felkelésben szenvedett súlyos károkat. 1645-ben pestisjárvány tizedelte meg a lakosságot. A napóleoni háború idején francia megszállás alá került. Az 1848-as törvények javítottak a falu sorsán.

Balfi Gyógyfürdő

Balfi Gyógyfürdő

A 2004 januárjában megújult, kibővült komplexumban a betegek rendelkezésre áll egy komplett Kneipp-féle vízgyógyászati részleg. A Taposómedencében térdig érő hideg víz van, az alja kavicsággyal bélelt. Ebben kakasjárással kell körbejárni 2-3 percig, majd a lábat pihentetni, felmelegíteni, és a medencébe kétszer-háromszor vissza lehet menni. Az eljárás különösen javasolható visszérbetegségben szenvedők számára, de jól javítja a fáradt lábat és a lúdtalpat is. A váltófürdőben négy vízzel telt rekesz van a négy végtag számára. A víz hőmérséklete lehet hideg, lehet meleg és lehet váltakozó. Ennek kiváló frissítő hatása van, és javítja a végtagok vérkeringését is.

Feketeváros

Feketeváros

Feketeváros (németül Purbach am Neusiedler See, horvátul Porpuh) város Ausztriában Burgenland tartományban a Kismartoni járásban. Magyar neve a határában található várrom egykori magyar nevéből (Feketevár) keletkezhetett. Német neve a német purbach (= tiszta vízű patak), vagy a német burgbach (= várpatak) szóból ered és a várrom mellől a falun keresztül a Fertőbe folyó ma Angergraben-nek (réti árok) nevezett patakról származik.

Fertőboz

Fertőboz

Soprontól 12 km-re fekszik. Lakóinak száma ma Kisboz-zal együtt mindösszesen 280 fő. A külvilággal a Sopron-Balf,( Fertőrákos ) és a Hidegség, Fertőd irányába vezető országút, illetve a Fertő tó körül egészen az országhatárig kiépített-kijelölt kerékpárút köti össze a községet. Ezen kívül a 3 km-re fekvő Nagycenk felé épült országút a 84-es és 85-ös főutakkal is közvetlen kapcsolatot biztosít. Ezen út mentén épült ki a községhez tartozó úgynevezett Kisboz is 22 házával és 51 lakosával, és ezen út mentén van a falu vasútállomása is.

Fertőmeggyes

Fertőmeggyes

Fertőmeggyes (németül Mörbisch am See, horvátul Merbiš) község Ausztriában, Burgenland tartományban, a Kismartoni járásban. Kismartontól 20 km-re keletre a Fertő nyugati partján fekszik. Nevét onnan kapta, hogy területe meggyfában gazdag volt.

Fertőszentmiklós látnivalói

Fertőszentmiklós látnivalói

Fertőszentmiklós a Kisalföld északnyugati részén, pontosabban a győri medence peremén, Soprontól 28 km-re a 85-ös főútvonal mentén terül el. 2008. július 1-től városi rangot viselő település. Kedvező földrajzi környezetének köszönhetően az emberiség legősibb időszakában is lakott hely volt. A Fertő tó és partvidéke, a Hanság mocsárvilága és az abból kiemelkedő földnyelvek, a környék erdői bőséges táplálékot biztosítottak minden korban a letelepedő emberek számára.

Fertőszéplak

Fertőszéplak

A Mindenszentekről elnevezett templom alapkövét 1728-ban Széchenyi György tette le. Két tornya 1735-ben készült el, órát mindkettőre a bécsújhelyi Kőnig József szerelt fel. A fazsindelyes, barokk templom magasra húzott homlokzatát két erős torony fogja közre, ezeket tagolt párkány osztja ketté. A homlokzat közepén ajtó, felette a Széchenyi-címer és a körszeletíves oromzaton Szent József, keresztelő Szent János és Szűz Mária szobra áll. A 18. századból megmaradt az eredeti berendezés, különösen szép a gazdagon faragott szószék. Ritka érdekesség szent Peregeus, a lábfájósok védőszentjének mellékoltára. A két toronyban összesen hat harang volt; az egyik, jelzés nélküli harangról a legenda azt tartja, hogy egy bika ásta ki a Fertő iszapjából. Szent Anna és nepomuki Szent János szobra áll a templom előtt; mindkettő 1750 körül készült.

Gloriett Panzió - Fertőboz

Gloriett Panzió - Fertőboz

1856-ban a hegyen szálló épült - ez a mai Gloriett Panzió - a lábánál kisebb fürdő létesült; a szállóhoz szivattyúkkal nyomták fel a vizet és az itt működő fürdőhöz omnibuszok jártak ki Sopronból. Napjainkra a Ferto vize visszahúzódott, a tó medrének nagy részét nádasok borítják. A szálló épülete sokféle funkciót ellátott: volt iskola, tanítói lakás, laktanya, kollégium, kultúrház. Az 1980-as évektol ismét turistaszállóként muködött.

Mörbischi nyaralás

Mörbischi nyaralás

A Fertő-tó mindig nagy vonzerővel bírt, nemcsak az állatvilág számára. Régen a faluból a nyílt vízre csak egy csatornán keresztül ladikon lehetett kijutni. Ezért az 50-es években elkezdték a partig vezető út építését. Mivel egyre több hazai és külföldi vendég használta a tavat fürdésre, 1954-ben strandot építettek. A strand helyét azon a helyen jelölték ki, ahol a tónak természetes áramlása van, itt a legtisztább a víz. 1957-ben építették a Seehotel szállodát, majd ugyanebben az évben rendezték meg az első Ünnepi Játékokat. A 60-as évektől kezdve Mörbisch óriási fejlődésen ment keresztül. Kis bortermelő községből kedvelt nyaraló-és kirándulóhellyé nőtte ki magát.

Hirdetés
Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút

Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút

A nagycenki kastély közelében, a Hársfasor mellett igazi időutazáson vehetünk rész. A Széchenyi Múzeumvasút pöfögő gőzmozdonya és a vasúti kocsik nosztalgiautazásra csábítanak. Az áprilistól októberig menetrend szerint közlekedő kisvasút a Nagycenki Széchenyi-kastély és a fertőbozi vasútállomás között szállítja az utasokat.

Rust

Rust

Ismerje meg a Fertő tó gyöngyszemét Rust városát. Ausztria legkisebb városába a számos magyar történelmi emlékkel büszkélkedő Rustra naponta indulnak menetrendszerinti járataink. A városi kikötőtől mindössze pár perces sétaútra már az óváros csodás épületeiben gyönyörködhet. Számos kávézó, tradicionális burgenlandi étterem és látnivalók sokasága várja a kirándulókat.

Seefestspiele

Seefestspiele

Die Fledermaus ist neben dem Zigeunerbaron und Eine Nacht in Venedig eine der berühmtesten Operetten von Johann Strauss. Sie wurde 1874 am Theater an der Wien uraufgeführt und gilt als Höhepunkt der Goldenen Wiener Operettenära. Diese Operette ist zudem eine der Meistgespielten und wird regelmäßig auch an großen, internationalen Opernhäusern aufgeführt. In seinem letzten Jahr als Intendant überrascht Prof. Harald Serafin nochmals mit einer neuen Inszenierung dieser berühmten Strauss-Komposition. Lassen Sie sich auch 2012 von weltbekannten und wunderschönen Melodien auf der Seebühne verzaubern!

Széchenyi Múzeumvasút, Nagycenk

Széchenyi Múzeumvasút, Nagycenk

A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút az 1970-es évek elején létesült két ütemben, összesen 3,6 kilométer hosszban. Létesítésének célja az akkor rohamosan fogyó kisvasutak értékeinek összegyűjtése, megőrzése volt. A kisvasúti pályán túl a nagycenki végállomáson egy járműgyűjtemény is várja az érdeklődőket. A kisvasút áprilistól októberig hétvégenként üzemel.

Vasfüggöny Emlékhely

Vasfüggöny Emlékhely

A Vasfüggöny Emlékhely bármikor szabadon látogatható. Eredeti helyszínén, részben eredetei anyagok felhasználásával készült. A hegykői Szent Mihály-templom mellett húzódó Fertő utcából észak felé indulva, mintegy 2 km távolságra érhető el. Gyalogosan, kerékpárral, lovas fogattal, személyautóval egyaránt megközelíthető.

Vasúti Lámpamúzeum - Fertőszéplak

Vasúti Lámpamúzeum - Fertőszéplak

Haragovics József vasúti lámpákból álló magán gyűjteményét tekinthetik meg a látogatók Fertőszéplakon, a múlt század elején épült tornácos parasztházban. Régi korok szépségét idézik a különleges lámpák, amelyek 22 ország különféle vasútjain voltak használatosak. 251 db különböző lámpát tekinthet meg a látogató, melyek a világ számos vasúttársaságát jellemzik, Hollandiától Mongóliáig, illetve az Egyesült Államokig. A magyar vasúthálózatban alkalmazott lámpák különleges darabjait bemutató tárlat páratlan a maga nemében. A lámpák formáját, funkcióját, világítástechnikai megoldását tekintve minden lámpa valamiért egyedi darabnak mondható. Olyan ritkaságokat találhatunk itt, amelyek a formatervezés vagy a kivitelezés remekművei. Láthatunk lámpát, amely nemcsak világít, de elektromos áramot fejleszt, és felforr rajta a teavíz is. Haragovics József közel 30 év alatt regénybe illő módszerekkel gyűjtötte össze a kiállítás darabjait. Aprólékos gondos munkával újít fel minden, az enyészettől megmentett tárgyat. Felkutatja a korhű dokumentumokat, bizonyítva ezzel a lámpák származását és felhasználási módjait. A lámpák arról árulkodnak, hogyan lesz egy, a szakmáját megszállottan szerető, szenvedélyes ember kezében az ócska kacatból ipartörténeti remekmű.

Tuti menü