Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fertő-tó képes leírás - Fertőrákos.tlap.hu
részletek »

Fertő-tó - Fertőrákos.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: fertorakos.tlap.hu » Fertő-tó
Keresés
Találatok száma - 13 db
Fertő

Fertő

A Fertő tó vagy röviden - főleg a helybéliek által használt alakjában - Fertő (németül Neusiedler See, horvátul Nežidersko jezero) Magyarország északnyugati határa mentén, Sopron közelében található tó. A Fertő tó Európa legnyugatabbra fekvő sztyepptava és szikterülete. Területén Ausztria és Magyarország osztozik úgy, hogy nagyobbik része osztrák terület. Partvidéke a magyarországi Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz és az ausztriai Neusiedler See - Seewinkel Nemzeti Parkhoz tartozik. A Fertő-táj és ennek részeként Fertő tó a világörökség része. A Fertő tó Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, mintegy 20 ezer éves.

Fertő Kultúrtáj

Fertő Kultúrtáj

A Fertő-tavat az UNESCO 1979-ben egyedi természeti értékei miatt bioszféra rezervátummá nyilvánította, hiszen Európa nemzetközi jelentoségű vadvize és a kontinens legnagyobb sósvizű tava, az eurázsiai sztyeppe tavak legnyugatibb képviselője. A Világörökség Bizottság mindazonáltal - Magyarország és Ausztria példamutató együttműködésben és közös irányelvek szerinti előterjesztése alapján - a Fertő-tavat / Neusiedlerseet az azt övező településekkel együtt 2001-ben mint kultúrtájat vette fel a Világörökségi Listára. Vitathatatlan: a tó környéke 8000 év óta különböző kultúrák találkozópontja, melyen az emberi tevékenység és a földrajzi környezet evolúciós szimbiózisának eredményeként egy egyedi kulturális tájegység alakult ki. A vidéknek a természeti értékek mellett figyelemre méltó a népi építészete, több jelentős 18-19. századi kastélya pedig jelentős kulturális látnivalót jelent. A tó háromnegyede Ausztriában fekszik, a régiót azonban mégis olyan természeti egységnek tekinthetjük, amelyre nincs nagy hatással a földrajzi megosztottság.

Fertő part

Fertő part

A magyarországi Fertő-táj elkülöníthető részletei a Fertőmelléki-dombsor; maga a 75 km2-es, 88%-ban elnádasodott tó a határtól a domblábi rétekig; s a Hegykőtől-Sarródig terjedő szikes rétek, puszták, nádasok világa, amely tulajdonképpen a Fertő-zug dél-keleti csücske, s átmenetet alkot a Hanság felé. A Fertő Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize. Hossza 35 km, szélessége 7-15 km, felülete 309 km2. Vízgyűjtő területe 1230 km2 mindössze négyszer nagyobb, mint a tófelület. Vízmélysége átlagosan 50-60 cm, a legmélyebb részeken sem haladja meg a 180 cm-t. Felszíni hozzáfolyása a Wulka- és Rákos-patak, természetes állapotában lefolyástalan. Vízleeresztés a Hansági-főcsatornán keresztül a fertőújlaki zsilip nyitásával lehetséges. Hidrológiai paraméterei alapján sztyepptó, a kontinentális síkvidéki sós tavak utolsó, legnyugatibb fekvésű reprezentánsa. Vizére jellemző a sekélység, a nagyméretű vízszintingadozás és a magas sótartalom. A tavon belül a nyílt víz és a csatornák vízminősége markánsan különbözik: míg az előbbiek opalizáló szikes tavi vizek, addig az utóbbiak a kioldott humuszsavaktól mélybarna színűek.

Fertő Parton

Fertő Parton

A Fertő tó Ausztria és Magyarország területén található, a két ország közös felterjesztése alapján került fel a Világörökségi listára. A tó a Fertő-Hanság Nemzeti Park része, 1979-ben az UNESCO bioszféra rezervátummá nyilvánította, és Európa nemzetközi jelentőségű vadvizeként tartják számon.

Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága

Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság működési területén 15 természetvédelmi őr látja el a szolgálatot. Az Igazgatóság működési területe három tájegységre, Fertő-Hanság, Szigetközi és Pannonhalmi, tagolódik, amelyeken belül további őrkerületek kerültek kialakításra.

Fertő-tavi hajóutak Fertőrákos

Fertő-tavi hajóutak Fertőrákos

A Drescher Line 1989-ben nyitotta meg a magyarországi, fertőrákosi kikötőjét. Egy kis csapat vezeti május elsejétől, október 15-ig naponta 10.00 - 18.00 óráig a hajózási irodát. A nyitvatartási időn felül is szívesen teljesítünk megrendeléseket, minden évszakban. A hajók mindaddig közlekedhetnek, míg a Fertő tó be nem fagy. A kikötőben friss ételekkel, italokkal várjuk a Drescher's Captain House-ban. A Fertő tó legfinomabb kávéját szolgáljuk fel a hajóállomáson, ahol mindig kellemes zene és csodálatos tóra néző kilátás várja. A sétahajóinkon található hajóbár a legfinomabb helyi borokat, üdítőket és kíváló kávét kínál a hajózás ideje alatt.

Fertő-tavi hidro-ökológia

Fertő-tavi hidro-ökológia

A közelmúlt híreiben nagy hangsúlyt kaptak nagy tavaink, a Balaton, a Velencei tó és a Fertő tó hidrológiai és hidrobiológiai kérdései. Igazgatóságunk illetékességi területén fekvő Fertő-tavon is jelentkeztek ilyen események, mint pl. a tó sárgás elszíneződése, vagy az aszályos időjárás következményeként kialakult alacsony vízállás. Az ilyen és az ezekhez hasonló úgynevezett hidro-ökológiai kérdésekkel, Igazgatóságunkat és partnereinket gyakran keresték meg az önkormányzatok, a helyben élők, az idelátogató turisták, a horgászok, a vitorlázók és a média.

Fertő-Tavi Vízitelep

Fertő-Tavi Vízitelep

A tó első használatba vételének időpontja a római korra, az I-IV. század közé tehető. Széchényi fertőbozi fürdője is már a tó vizét hasznosította. A tó vízállása nagyon szeszélyes volt, 1867 nyarára teljesen ki is száradt. Az 1880-as években lett a tó vízmélysége újra átlagosan 2-3 méter, így ebben az évben meg is indult a vitorlás élet a tavon.

Fertő-tó az osztrák oldalon

Fertő-tó az osztrák oldalon

A Fertő tó Ausztria legkeletebbi tartományában található. Az évi több mint 2000 napos órájával Ausztria legkedveltebb pihenőrégiói közé tartozik a sztyeppetót övező tájegység. Legyen szó akár sportról, kultúráról, természetről, borról vagy akár kulináris élvezetekről - az UNESCO világörökségei közé tartozó Neusiedler See tájegységében mindenki megtalálja azt, ami felejthetetlenné teszi a tökéletes nyaralást.

Hirdetés
Fertő-tó kerékpártúra

Fertő-tó kerékpártúra

A Fertő tó Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, mintegy 20 ezer éves, a Világörökség része. A tó területén Ausztria és Magyarország osztozik, a magyar terület a tó 1/5-öd részét teszi ki. A Fertő-tó élővilága rendkívül gazdag és változatos, a tó közvetlen környéke három tájvédelmi körzetre oszlik: Neusiedler See-Seewinkle Nemzeti Park, Fertő-Hanság Nemzeti Park, Soproni Tájvédelmi Körzet. A tó mentén végig kiépített bicikliút van - kivéve egy rövid szakaszon Balf és Fertőrákos között - illetve néhol kis-forgalmú utakra terelődik a biciklis forgalom. A tó körüli bicikliút-hálózatnak csak egy része a tó közvetlen kerülete, több elágazás van, mely a tó környéki településekre és a tájvédelmi területekre vezet. Így a Fertő mentén összefüggően akár 350 km-es bicikliút-hálózatot is végigjárhatunk.

Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj

Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj

A Fertő-tó Ausztria és Magyarország területén található, így a két ország közös felterjesztése alapján került fel a Világörökségi Listára. A tó a Fertő-Hanság Nemzeti Park része, 1979-ben az UNESCO bioszféra rezervátummá nyilvánította, és Európa nemzetközi jelentőségű vadvizeként tartják számon. A számos ritka, csakis itt élő növény és a kétszáznál is több fészkelő, vonuló madárfaj védelme érdekében a Nemzeti Park egyes részei csak engedéllyel és kísérővel látogathatók. A Fertő vízi telepe nyáron népszerű, strand; lehet itt fürdeni, szörfözni, csónakázni és vitorlázni. A tó körül kerékpárút épült. A Fertő az eurázsiai sztyepp tavak legnyugatibb képviselője, s egyben Európa legnagyobb szikes (alkaline) tava. A víz sekély, a vízmélység állandóan változik, de átlagosan az egy métert sem éri el. Többször is kiszáradt már a tó, legutóbb 1867-1871 között. Elsősorban a talajvíz és csapadékvíz táplálja, továbbá két patak folyik belé. Természetes lefolyása nincs, vizét a Hanság-főcsatorna vezeti el.

Kerékpárral a Fertő-tó körül - Három nap tapasztalatai

Kerékpárral a Fertő-tó körül - Három nap tapasztalatai

Családi programnak sem utolsó felkerekedni és egy hosszú hétvégét rászánni a Fertő-tó körüli kerékpártúrára. Kihívás, de a végén jóleső érzéssel lehet konstatálni: körbekerekeztük Közép-Európa harmadik legnagyobb tavát. Két gyerekkel a nyakunkban mi is nekivágtunk, hogy lássuk, sógoréknál mitől működik jobban a kerékpáros turizmus.

Két keréken a Fertő-tó körül

Két keréken a Fertő-tó körül

Az ország egyik legnépszerűbb kiránduló célpontja a Fertő-tó. Igazi vadregényes táj, és sokszínű látnivalók várják az ide látogatókat. A tó és környéke a biciklisek körében kiemelt népszerűségnek örvend. Mi is két keréken, a tavat körülvevő kerékpárúton haladva mutatjuk be a környéket.

Tuti menü