Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Látnivalók képes leírás - Fertőrákos.tlap.hu
részletek »

Látnivalók - Fertőrákos.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: fertorakos.tlap.hu » Látnivalók
Keresés
Találatok száma - 17 db
A Kalcitkristályok Színes Világa

A Kalcitkristályok Színes Világa

A kiállítás alkalmas földrajz ismeretre is, mivel nem tudományosan van rendezve, hanem magyarország hegységei szerint, azok üledékes és vulkáni, valamint átalakult volta szerint. 2000 db magyarországi kalcitkristály szín és formagazdagságán, valamint 400 db ősmaradványon keresztül mutatja be magyarországot. A kiállításon az általunk felfedezett egyik ősemlős is látható. E védett, amatőr múzeális kalcitkristály gyüjtemény világviszonylatban is egyedülálló.

A kőfejtő titkai

A kőfejtő titkai

Sopron közelében, Fertőrákoson található az egykori mészkőbánya. Ma turisztikai látványosság, népszerű kirándulóhely, hiszen kívül és belül, alul és felül is bejárható. De koncertek és fesztiválok díszlete is. A kőfejtőn végigvezető Kövi Benge Tanösvény a hazánkban csak itt élő kövi bengéről kapta nevét. A kőfejtő geológiai értékeit mutatja be és a lejtősztyeppére jellemző állat- és növényvilágot. Találhatunk itt sziklai bengét, leánykökörcsint, tavaszi héricset, pacsirtafüvet, árvalányhajat is. Sütkérező fürge gyíkot, sakktáblalepkét, és denevéreket is. A Kőfejtő tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a tóra és környékére.

A kőfejtőről képekkel

A kőfejtőről képekkel

Fertőrákos neve elválaszthatatlanul összekapcsolódik a község északi területén emelkedő domb kőbányájával. A kőfejtő anyagát adó fehér, jól faragható Lajta mészkő keletkezése mintegy 10-12 millió évre vezethető vissza, amikor is a környéket a Pannon-beltenger borította. A kőbányászat a római uralom idején kezdodött el és 1948-ig, a bánya bezárásáig, nagy mélységekbe behatolva lenyűgöző méretű csarnokokat alakított ki.

Fertőrákos látnivalói

Fertőrákos látnivalói

Fertőrákos látnivalói a település hivatalos oldalin, mint például Vasfüggöny Múzeum, középkori várfalmaradványok, szobrok, sírkövek, Páneurópai Piknikhely, emlékművek, Mithrasz-szentély, Kalcitkristály Múzeum, pellengér és még sok más.

Fertőrákosi Kirándulás

Fertőrákosi Kirándulás

Fertőrákos környékét már a rómaiak is kedvelték. A középkorban a győri püspökök ide jöttek pihenni, itt építettek kastélyt maguknak. A tó romantikája napjainkban is elvarázsol, a környéke kíváncsivá tesz. A város zajától távol, a jó levegőn sétálhat a Kőfejtőben, gyönyörködhet a Fertő- Hanság Nemzeti Park panorámájában. Felkeresheti a Világörökség nevezetességeit, felfedezheti Fertőrákos különleges múzeumait.

Fertőrákosi kőfejtő

Fertőrákosi kőfejtő

A Fertő nyugati partvidékén, Sopron közelében, Fertőrákoson található Magyarország legszebb lajtamészkő feltárása, a Püspöki Kőfejtőként emlegetett egykori mészkőbánya. Turisztikai látványosság, népszerű kirándulóhely, a természetjárók kedvelt célpontja, a Soproni Ünnepi Hetek rendezvényeinek egyik színhelye, koncertek és fesztiválok díszlete, amely évről évre turisták tízezreit vonzza Fertőrákosra. A Püspöki Kőfejtő 2001 óta az UNESCO Világörökség része.

Fertőrákosi Püspöki kastély

Fertőrákosi Püspöki kastély

Évszázadokon keresztül a győri püspökök nyári rezidenciájául szolgált a Fertő-tó parti hangulatos településen álló, díszes freskóiról, gazdag stukkódíszítéseiről nevezetes kastély. Már a középkorban is udvarház állt itt, ám annak nyomai nem lelhetők fel, mivel a győri püspök és Sopron városának viszálykodása idején, 1311-ben a soproniak lerombolták. A romok helyén felépített kastély - melynek alapjait valószínűleg Draskovics György püspök rakatta le a 16. század második felében - nyújtott menedéket a győri püspököknek, miután a törökök elfoglalták Győrt. A legendák szerint hétszáz méter hosszú alagút vezet a kastély pincéjéből a közeli erdőbe, amely menekülési útvonalként szolgált a török kor idején.

Kirándulás Fertőrákos - Nagycenk - Rust

Kirándulás Fertőrákos - Nagycenk - Rust

Indulás a felszállási helyszíneknél megadott időpontok szerint. Érkezés Fertőrákosra a kora délelőtti órákban. Kb. egyórás programunk során városnéző élményjárművel (kisvonat, elektromos busz) járjuk be a vidéket. Fertőrákos látnivalóit izgalmas történetek tükrében fedezzük fel. (A túravezetéses, élményjárművel való városnézési igényt irodánkban foglaláskor kell jelezni és befizetni.)

Kőfejtő

Kőfejtő

A kőbányát 1628-ban nyitották meg, mára az egyiptomi sziklatemplomokra emlékeztető idegenforgalmi látványosság. A területen évmilliókkal ezelőtt tenger hullámzott. A csigák, kagylók, mészvázú állatok milliárdjaiból épült fel az itt bányászott Lajta-mészkő. A 12 millió éves kőzet elég fiatal ahhoz, hogy vésni lehessen, és elég kemény ahhoz, hogy építkezésre használják. Ezért bányászta az ember évszázadokon át az értékesebb részeket, és hagyta meg a lazább rétegeket, amelyek mint hatalmas mennyezet borulnak a megmaradt oszlopokra. Az egyiptomi sziklatemplomok sejtelmes világát idéző kőfejtő mesterséges barlangja természetes díszletet ad a nyaranta rendezett operaelőadásoknak.

Hirdetés
Kőfejtő és Barlangszínház

Kőfejtő és Barlangszínház

A geológiai és kultúrtörténeti értékekben egyaránt gazdag Fertőrákos területén található kőfejtő a Fertő parti látványosságok egyik legismertebbike. A rómaiakra is jellemző sajátos bányaművelési módszer során oszlopcsarnokos formájúvá alakított fertőrákosi kőfejtő önmagában is turisztikai látványosság, Barlangszínházként pedig ismert színház- és előadóterem.

Kristálymúzeum

Kristálymúzeum

Az egész világon egyedülálló Kristálymúzeumban, Fertőrákoson körülbelül kétezer darabos a kalcitkristály-kollekció található, amely védett és a nemzeti kulturális örökség része. Emellett egyéb ásványokat és 500 ősmaradványt őriznek a múzeumban. Az ősmaradványok között két korábban ismeretlen ősemlős megkövesült példányai is föllelhetők. A múzeum kiválóan alkalmas honismeretre és földrajz, kőzet- és ásványismeretre egyaránt.

Látnivalók térképpel

Látnivalók térképpel

Az ország észak-nyugati csücskében, az osztrák határ és a Fertő-tó partján terül el Fertőrákos, Soprontól mindössze 10km-re. A több, mint 800 éves kis falu bővelkedik látnivalóban, műemlékekben, valamint vendéglátó egységekben. Lehetőség van megismerkedni a Fertő-Hanság Nemzeti Park és a Fertő tó növény, valamint állatvilágával, kikapcsolódni a strandon, vagy vitorlázni egy jót a tavon. Kerékpár-, és lovastúrákra is van lehetőség.

Magyarországi Kalcitkristályok Színes Világa

Magyarországi Kalcitkristályok Színes Világa

A 'Magyaroszági Kalcitkristályok színes világa' című védett amatőr gyűjteményből 2000 db kalcitkristály szín- és formagazdagságával gyönyörködtetve ismerteti meg a látogatót Magyarország rejtett szépségeivel a Fertőrákosi múzeumi létesítményben, mely mint speciális kalcitkristály múzeum egyetlen a világon! Ásvány és ősmaradvány kedvelők a gyűjteménybe nem tartozó példányokból kedvező áron vásárolhatnak. Hozott, magyar ásványt pedig díjmentesen beazonosítunk.

Mithrasz-szentély

Mithrasz-szentély

A Mithras-szentélyek a II-IV. században élték virágkorukat a Római Birodalom területén, főleg a nyugati tartományokban. A Napistenként is tisztelt Mithrasnak szentelték ezeket a föld alatti templomokat, avagy barlangokat, ahogy a hívek nevezték. Közülük kevés maradt fenn. A Magyarországon egyedülálló fertőrákosi Mithraeum Sopron - az egykori Scarbantia - környékének egyik legérdekesebb római kori emléke.

Mithrasz-szentély Fertőrákoson

Mithrasz-szentély Fertőrákoson

Sopron közelében, Fertőrákos és az ausztriai Fertőmeggyes között, a Fertő- Hanság Nemzeti Parkon át vezető kerékpárút mellett római kori templomot rejt az erdő. Az irodalom Mithras-szentély, Mithras-barlang, Mithraeum néven említi. Az 1866-ban felfedezett, Stornó Ferenc által feltárt szentélyt 1989-ig a vasfüggöny szigora zárta el a külvilágtól. Napjainkban kirándulók tízezrei kerékpároznak, túráznak ezen a vidéken. A Fertőrákos felől érkezők elektromos kirándulóautókkal, egy órás körutazás keretében is felfedezhetik a Napisten szentélyét, amely 2001 óta a Világörökség része.

Püspöki kastély

Püspöki kastély

A fertőrákosi püspöki kastély (utolsó nagy építtetőjéről nevezik Zichy-kastélynak is) egyemeletes, rokokó homlokzatú, szabadon álló épület belső udvarral. Erkélyes homlokzata háromszög oromzatos. Dísztermét és kápolnáját barokk falképek ékesítik, két szobáját pedig rokokó stukkók. A kastély alapvetően a győri püspökök nyári rezidenciája volt, de Győr török megszállásának idején állandó székhelyül is szolgált.

Soproni mozaik és Fertőrákos nevezetességei

Soproni mozaik és Fertőrákos nevezetességei

Ez a csomag két önálló kirándulóprogramot tartalmaz: 1 órás program Sopronban + 2 órás program Fertőrákoson. A soproni kirándulás során élményjárművekkel - városnéző kisvonattal vagy elektromos busszal vagy elektromos kisautókkal - fedezzük fel a látnivalókat. A program során a következő helyeket keressük fel: Belváros, Fő tér, Várkerület, Széchenyi tér, Deák tér. A vendégek tájékoztatót kapnak Sopronról, a Bécsi külvárosról, a poncichterekről, a híres soproni borról és a Lőverekről.

Tuti menü